EcoHof Texel is in 2016 gestart met de aanleg van een permacultuur-tuinderij, om de principes van de permacultuur verder te kunnen ontdekken, ontwikkelen en uitdragen.

Heeft u interesse om de tuin te bezoeken, neem graag contact met ons op. Luciette van Hezik, coordinator (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of 06-40284568.

 

Tijdsbeeld vanaf 2015 tot heden.

In 2015 hadden we als eerste aanzet al geëxperimenteerd met de Buurtmoestuin in de vorm van eerste vierkante meterbakken bij De Verzamelpost in Den Hoorn.

In het voorjaar van 2016 zijn we met subsidie van het TexelFonds begonnen met de bouw van de verhoogde vierkante meterbakken voor de bewoners van het Verpleeghuis de Hollewal in Den Burg; de bewoners van Verzorgingshuis de Gollards; de buurtmoestuin a/h Zouteland en de deelnemers van de stichting Broodnodig Texel.  Na de aflevering van de bakken inclusief tuingrond, plant- en zaaigoed, is het beheer hiervan ook overgedragen aan de mensen zelf.  

 Eerste aanzetEerste aanzet
                                                                       De eerste m2 bakken voor de Buurtmoestuin in Den Hoorn bij De Verzamelpost
 
 
Tweede vorm
 
  Veerkoog website 3Veerkoog website 4 
De verhoogde bakken voor het Verzorgingshuis en Verpleeghuis te Den Burg 
 
 
 
   Zouteland 
 
2016
In het voorjaar van 2016 kregen we ook het aanbod om lid te worden van de Volkstuinvereniging De Veerkoog te Den Hoorn om aldaar te starten in een tuin van 2000m2. 
Plannen werden gemaakt, grondmonsters genomen, ontwerpen, overleggen, maaien enz. wat nodig is voor een tuin die gebaseerd is op de Permacultuur-principes samen met 2 TuinKringleden en 3 vrijwilligers.
 
 
Wat is dan zo specifiek Permacultuur?

- permacultuur is leren van de natuur, ontwerpen met de natuur.
- permacultuur is een ontwerpsysteem voor volhoudbare menselijke leefomgevingen
- bezig zijn met permacultuur betekent ervoor kiezen: een onderdeel van de oplossing te zijn, in plaats van het probleem, aldus de Australische grondlegger van de Permacultuur Bill Mollison

De doelen:
> voorzien in menselijke behoeftes terwijl we de gezondheid van ecosystemen verbeteren
> ons leven volhoudbaar en productiever maken, terwijl we de benodigde energie & werk verminderen
> de mens kan een positieve invloed hebben op de ecosystemen waarvan ze een onderdeel is! Een positieve voetafdruk hebben.
Dus zorg voor de Aarde, zorg voor de Mens & Eerlijk Delen.

Permacultuur gaat uit van drie ethische uitgangspunten:
* Zorg voor de aarde: alle ecosystemen moeten zich kunnen ontwikkelen.
* Zorg voor de mensen: mensen moeten toegang hebben tot hetgeen nodig is voor hun voortbestaan.
* Deel de overvloed: het in balans brengen van in- en output in een systeem.

In het ontwerp wordt rekening gehouden met 3 ecologisch hoofdfactoren: de zon, water en wind.
De combinatie van deze 3 ecologische factoren staan aan de basis van de groei van planten.

Veerkoog website 5

Veerkoog website 6
Veerkoog website 7

Bron: www.permacultuurnederland.org

Permacultuur probeert de productie van een systeem zo hoog mogelijk te krijgen op een natuurlijke wijze. Dit gebeurt door zoveel mogelijk zonne-energie door planten te laten vastleggen.
Een belangrijk principe hierbij is de opdeling van alle planten in 7 lagen, gebaseerd op hoogte van de plant en gedeeltelijk ook het groeitype van de plant:
1 hoge boom, lage fruitbomen, klimplanten, struiken, kruid-groentelaag, bodemkruipers en knolgewassen. Deze verschillende plantlagen verhogen de diversiteit van het systeem, met als resultaat een goed bodemleven waardoor ziektes achterwege blijven.

 

Zomer 2016

 

Veerkoog website 10Veerkoog website 8

 

Een typisch permacultuur-gebruik is mulchen en wel door het bedekken van de zwarte grond met organisch materiaal. Door de grond te bedekken met materiaal als bladeren, stro, dode plantenresten, zaagsel, schoon karton, etc. kan er geen licht bij de grond komen waardoor onkruid minder snel ontspruit en minder snel groeit. Daarnaast houdt het dode organische materiaal goed vocht vast waardoor de bodem minder snel uitdroogt. Bovendien beginnen micro-organismen het dode organische materiaal te verteren en wordt dit omgezet in voedingstoffen voor de plant waar het omheen ligt.
Mulchen heeft dus vele voordelen en het scheelt ook nog eens veel spit- en schoffelwerk!! Kijk maar naar een bos waar de afgevallen bladeren een humusrijke grond opleveren en je ziet er nooit iemand met een bladblazer of aan het schoffelen.....!


Om een aangenaam verblijf op de tuin te bieden aan de noeste werkers, is er door Peter Kieft een onderkomen gebouwd voor opslag van gereedschap, een compostbak, een compost-toilet en een insectenhotel!

Veerkoog website 11

Veerkoog website 12

Aangezien de tuin qua oppervlakte royaal was, werd er besloten om er voorlopig twee schapen (Koot en Let) te laten grazen!

Al gauw werden de eerste groenten eetbaar, de eerste aardbeien waren natuurlijk een feest om te eten!                                                                                    Zo is er in de zomer van 2016 al de contouren zichtbaar gemaakt van het eerste 1/6 gedeelte van het grotere ontwerp van de tuin, zie het schetsplan van Luciette.
De planning was dat de Tuinkring de 300m2 in 2017 voortzet en als er meer extra handen bijkomen, we geleidelijk aan eventueel kunnen uitbreiden. http://nldoet.nl/klus/18783

Veerkoog website 13Veerkoog website 14Veerkoog website 15

                                                                                             Zaaiplan 2017.


Naast zaaien, oogsten en indelen, maken we ook tijd vrij om in alle rust in de hangmat onze ervaringen uit te wisselen....!

Zomer 2018

Uitbreiding van de tuin naar 600 m2 met een fruitboomgaard en een stevige windkering!

 

Mocht u nog vragen hebben over deze manier van moestuinieren, neem gerust contact met ons op.
Luciette van Hezik, coordinator (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of 06-40284568.