Stroleembouw is een techniek waarbij de dragende constructie van een gebouw wordt opgebouwd uit stro, leem en hout. Meestal is er een houten skelet dat gevuld wordt met strobalen. Deze strobalen moeten zowel aan de buiten als aan de binnenkant worden afgepleisterd: aan de binnekant met leem en het buitenwerk met een waterdichte laag, bijvoorbeeld op basis van schelpenkalk en tras-cement . Hierdoor wordt het stro opgesloten, waardoor een dragende, zeer goed isolerende, vochtbestendige en brandveilige muur ontstaat. Er zijn ook voorbeelden waarbij alle dragende en niet-dragende muren van stro en leem zijn opgebouwd, alsmede gebouwen waar ook het dak geisoleerd is met stro.

Voor de Texelse situatie lijkt stro-leem-bouw een voor de hand liggende optie. Lokaal zijn de belangrijkste grondstoffen in principe voorhanden: stro (bij voorkeur gerstestro of roggestro), leem, hout en wol voor aanvullende isolatie.

 

De belangrijkste voordelen van stro-leembouw:

- Zeer milieuvriendelijke bouwmaterialen: zowel in productie (productie van 1 ton stro levert 50 keer minder CO2 uitstoot dan 1 ton beton), als afbraak: stro, leem en hout kunnen worden vercomposteerd bij sloop van de woning.

- Restanten zijn biologisch afbreekbaar

- Zeer goede isolatie, waardoor minder energieverbruik

- Zeer gezond binnenklimaat, door dampdoorlatende en ademende eigenschappen van stro en leem.

- Eenvoudige techniek die goed uit te voeren is door de toekomstige bewoners.

 

Aandachtspunten:

- Bescherming tegen optrekkend vocht, regenwater en ongedierte is goed mogelijk, maar vergt aandacht.

- Gepleisterde stromuren zijn in principe zeer brandveilig, maar dit vergt wel aandacht bij de afwerking

 

Zie verder bij Links